Miljöprofil


Vildingen är en förskola med miljöprofil som arbetar mycket med djur och natur. Genom att barnen lär sig att vara aktsamma om djur och natur blir de också mer aktsamma om varandra. Barnen får lära sig kompostera och källsortera. Förskolan satsar mycket på att ha en så giftfri miljö som möjligt. Miljöarbetet går som en grön tråd genom hela förskoletiden.


Vi tänker på att vid inköp försöka undvika plast så långt det är möjligt. Vara restriktiva vid användning av papper, plast och aluminiumfolie. Vi lär barnen att inte slösa med vatten och papper. Vi skapar mycket av returmaterial och skogsmaterial, som vi tillsammans samlar in varje höst.


Varje år brukar vi ha en egen eller vara med i kommunens skräpplockardag. Då går vi ut i närområdet och plockar skräp, och lär barnen hur man ska göra istället för att slänga på marken. Det är inte ovanligt att barnen sedan går hem och lär sina föräldrar.

Städning

Städningen sköts av föräldrarna. De använder miljövänliga trasor. Inga rengöringsmedel används förutom såpa, diskmedel (kök och matsal) och toarent. Dessa är svanenmärkta.


Livsmedelsverket kräver också att vi anänder desinfektionsmedel i kök, toaletter, skötboard och till dörrhandtag.


Som komplement till tvättmedel använder Vildingen miljövänlig tvättboll, som ersätter tvättmedel vid normalt smutsad tvätt. Tvätten får självtorka i torkskåpen.

Mat och råvaror

Maten lagas i förskolans eget kök, från grunden. Efter råd och tillgång inhandlar vi ekologiskt och/eller KRAV-märkt.